Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αναπτύξει ένα τρόπο ζωής απόλυτα εξαρτημένο από ορισμένες παραμέτρους. Αν κάποιες απ’ αυτές λείψουν, νοιώθει ευάλωτος, αδύναμος και αρχίζει πλέον να βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, των τηλεπικοινωνιών, του νερού ή άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης μπορεί να οδηγήσει τους κατοίκους μιας πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να προκληθούν από:
• Φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, πλημμύρες, θύελλες, έντονες χιονοπτώσεις κ.λ.π., και δασικές πυρκαγιές
• Τεχνολογικά αίτια: τροχαία δυστυχήματα, εκρήξεις, πυρκαγιές πετρελαιοειδών, διαρροή τοξικών κ.λ.π.


Η Επιτροπή Κάλυψης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΚΕΑΝ) της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών συγκροτεί Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης (ΟΕΑ) από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι προσφέρονται ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς για να παρέχουν τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.

Η αδυναμία, από τη μία μεριά, των επαγγελματικών και κρατικών δικτύων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υπερφόρτωσης ή κατάρρευσης μετά από μία καταστροφή και, απ’ την άλλη, η αυτονομία, ευελιξία των συστημάτων μας και η πολύ καλή γνώση του αντικειμένου μας οδήγησαν στην αναγνώριση του έργου των ΟΕΑ και την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κυρίως Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ο.Α.Σ.Π., Νομαρχίες κ.λ.π.) και τον από κοινού σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.

 Το έργο των Ο.Ε.Α. σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης είναι:

α) Η διαβίβαση μηνυμάτων ανάγκης μέσω ασυρμάτου (φωνητικά ή ψηφιακά)

β) Η τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των υπηρεσιών των εμπλεκομένων με την αντιμετώπιση της καταστροφής

γ) Η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων για:

• τη γρήγορη συλλογή πληροφοριών,
• το συντονισμό βυτιοφόρων, ασθενοφόρων – νοσοκομείων, οχημάτων μεταφοράς βοήθειας, καταυλισμών, εθελοντικών ομάδων,
• η αναζήτηση προσώπων

δ) η δημιουργία εναλλακτικών – ως προς τα υπάρχοντα – τηλεπικοινωνιακών δικτύων των δημοσίων οργανισμών.

Πολλοί συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες έχουν δηλώσει συμμετοχή, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, δικαιώνοντας έτσι το λόγο ύπαρξης του ραδιοερασιτεχνισμού και τον κοινωνικό του ρόλο. Μέσα από μια ουσιαστική συνεργασία και εκπαίδευση από ειδικευμένους εισηγητές, ιατρούς, πυροσβέστες κλπ., γίνεται συνεχώς προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τηλεπικοινωνιακού δικτύου κάλυψης εκτάκτων αναγκών.

Η Επιτροπή Κάλυψης Εκτάκτων Αναγκών, προσπαθώντας πάντα για την αρτιότερη λειτουργία των Ο.Ε.Α. και τον πληρέστερο σχεδιασμό δράσης τους, είναι συνέχεια στη διάθεσή σας για να λύσει απορίες, να βοηθήσει και να βοηθηθεί, ώστε να γίνεται ταχύτερα και πληρέστερα η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, στοχεύοντας στη μείωση του ανθρώπινου πόνου στις δύσκολες εκείνες ώρες.

Μνημόνια συνεργασίας: με τη Γ.Γ.Π.Π. το Ε.Κ.Α.Β το Δήμο Περιστερίου και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ)
Διεθνείς συνεργασίες: με την FNRASEC (Γαλλία), με την BFRA (Βουλγαρία) και την TRAC (Τουρκία)
Iδρυτικό μέλος της IARU (International Amateur Radio Union) και ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας.